Saturday, November 28, 2009

F3J MM-kilpailut 1998

Tarina ja kuva (ottaja tuntematon): Tommy Westlin

F3J luokan ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Englannissa ti 11.8 – pe 14.8.1998. Kisapaikkana toimi Upton-upon-Severn, joka sijaitsee n. 50 km Birminghamista etelään. Suomea edusti täysi joukkue, 3 junioria ja 3 senioria. Joukkueen johtajana toimi Leo Santala, avustajina toimivat Timo Lauren ja Ari Mattsson. Juniorijoukkueessa lennättivät Janne Lauren, Atte Mattsson ja Lasse Nyberg. Seniorijoukkueessa lennättivät Janne Savolainen, Markku Savolainen ja Tommy Westlin.

Matka hoitui lennoilla Lontooseen ja vuokra-autoilla Lontoosta kisapaikalle. Joukkue matkusti paikalle jo edeltävänä viikonloppuna ja otti osaa mm-kisoja edeltävään Interglideen joka pidettiin samalla kentällä kuin mm-kisa. Sää oli epätyypillinen englantilaissää, helteinen ja vähätuulinen. Interglidestä muodostuikin kilpailu, jonka ratkaisivat nopeat hinaukset ja tarkat laskut. Lentoajat olivat järjestään 9.53 -9.56.

Lämmin keli jatkui kisaviikon tiistaille saakka. Keskiviikosta alkaen sää muuttui vaihtelevaksi ja tuuli koveni. Tämä näkyi myös kisan tuloksissa, moni liidokki jäi kentän ulkopuolelle kun korkeus ei riittänytkään paluuseen. Keli oli todella vaativa.

Suomalaiset seniorit lennättivät melko epätasaisesti, Savolaisen Janne ollessa varmin jälleen kerran sijoittuen lopputuloksissa 30. sakkiin. Juniorit lennättivät hyvin, Atte oli lopputuloksissa 8. ja Janne 9. Lasse sijoittui sijalle 27. (32 kilpailijaa). Ensimmäisen senioreiden J-luokan maailmanmestaruuden vei Joe Wurts, junioreiden Reinhard Vallant.

Monday, November 2, 2009

National Championships 2009 - Suomenmestaruudet 2009

I am happy to publish results for National Championship 2009 in Finlad. Competition was tough, although the differences were clear after competion 4/4. This was partly due to some unfortunate midairs and Janne Lauren not participating, thus being unaible to improve his points from three first competitions (three competitions taken into results).

Bloginpitäjällä on ilo ja onni julkaista vuoden 2009 SM-kilpailuiden tulokset. Kilpailu oli tasaista ja ratkaisu jäi viimeiseen osakilpailuun. Lopulta ero oli kuitenkin yllättävän selkeä. Janne Lauren ei osallistunut viimeiseen kilpailuun, ja kilpailuissa sattui myös pari yhteenajoa.

15 Almqvist Juha 681,31

Kauteen 2010 valmistaudutaan tuplasykkeellä ;-)

F3J EM-kilpailut 2009

Kuluvan vuoden Euroopan mestaruudet ratkottiin 8-16.8 Puolan Wloclawekissa. Kilpailupaikkana oli kaupungin laidalle sijoitettu kokonaan nurmipintainen lentokenttä. Suomen joukkueen muodostivat Janne Savolainen ja bloginpitäjä Tuomo Kokkonen. Avustajien joukkoa luotsasi Roy Pietilä.

Kilpailuita leimasi vaikea ja suhteellisen kovatuulinen sää. Tuulen nopeus ei ollut maksimissaankaan kuin 10m/s, mutta sen puuskittaisuus sekä nostojen repaleisuus aiheutti sen, että jopa alle viiden minuutin lennot olivat yleisiä. Uusintoja otettiin paljon ja ryhmiä voitettiin jopa 6-7 minuutin lentoajoilla.

Teknisesti kilpailut eivät tarjonneet mitään merkittäviä uutuuksia. Käyteyt konetyypit olivat tasavertaisia ja menneiltä vuosilta tuttuja. Myöskään paljon puhutut laskut eivät tätä kilpailua ratkaisseet - olot olivat niin vaikeat, että monesti hyvä lasku oli jo se kun liidokki saatiin 75 metrin sisään laskuympyrästä, ja lento näin hyväksyttävästi suoritettua.

Ratkaisevaan asemaan nousivatkin taktinen osaamminen, hyvä hinauskorkeus sekä liidokin oikea ballastointi. Viimemainittua kuitenkin vaikeutti olojen vaihtelevuus sillä tuuli vaihteli jatkuvasti. Useinmiten oikea ratkaisu oli kuitenkin ballastoida mielummin vähän liikaa kuin liian vähän.

Suomalaismenestys oli kahtalainen. Janne Savolainen lennätti erinomaisesti, ollen lopputuloksissa 16. Minä taas jouduin nöyrtymään useiden vajaaksi jääneiden lentojen myötä sijalle 46.

Flyoffien jälkeen kilpailun kokonaistulokset ovat seuraavanlaiset.