Monday, November 2, 2009

F3J EM-kilpailut 2009


Kuluvan vuoden Euroopan mestaruudet ratkottiin 8-16.8 Puolan Wloclawekissa. Kilpailupaikkana oli kaupungin laidalle sijoitettu kokonaan nurmipintainen lentokenttä. Suomen joukkueen muodostivat Janne Savolainen ja bloginpitäjä Tuomo Kokkonen. Avustajien joukkoa luotsasi Roy Pietilä.

Kilpailuita leimasi vaikea ja suhteellisen kovatuulinen sää. Tuulen nopeus ei ollut maksimissaankaan kuin 10m/s, mutta sen puuskittaisuus sekä nostojen repaleisuus aiheutti sen, että jopa alle viiden minuutin lennot olivat yleisiä. Uusintoja otettiin paljon ja ryhmiä voitettiin jopa 6-7 minuutin lentoajoilla.

Teknisesti kilpailut eivät tarjonneet mitään merkittäviä uutuuksia. Käyteyt konetyypit olivat tasavertaisia ja menneiltä vuosilta tuttuja. Myöskään paljon puhutut laskut eivät tätä kilpailua ratkaisseet - olot olivat niin vaikeat, että monesti hyvä lasku oli jo se kun liidokki saatiin 75 metrin sisään laskuympyrästä, ja lento näin hyväksyttävästi suoritettua.

Ratkaisevaan asemaan nousivatkin taktinen osaamminen, hyvä hinauskorkeus sekä liidokin oikea ballastointi. Viimemainittua kuitenkin vaikeutti olojen vaihtelevuus sillä tuuli vaihteli jatkuvasti. Useinmiten oikea ratkaisu oli kuitenkin ballastoida mielummin vähän liikaa kuin liian vähän.

Suomalaismenestys oli kahtalainen. Janne Savolainen lennätti erinomaisesti, ollen lopputuloksissa 16. Minä taas jouduin nöyrtymään useiden vajaaksi jääneiden lentojen myötä sijalle 46.

Flyoffien jälkeen kilpailun kokonaistulokset ovat seuraavanlaiset.

Seniorit

1 Rizner; Primoz SLO
2 Kristof; Pavel CZE
3 Adamek; Juro SVK
4 Grini; Jo NOR
5 Duchan; Jiri CZE
6 Siumbrys; Ricardas LTU
7 Hinsch; Karl GER
8 Petrenko; Alexender UKR
9 Kmoch; Damir CRO
10 Prhavc; Primoz SLO

Juniorit

1 Littva; Jan SVK
2 Manhardt; Sebastian GER
3 Hucaljuk; Arijan CRO
4 Gallizia; Carlo ITA
5 Gallizia; Marco ITA
6 Weber; Johannes GER
7 Lzicar; Jakub CZE
8 Dibrov; Alexander RUS
9 Van Der Laan; Lesley NED
10 Frunze; Vladislav RUS

No comments: